Legislative changes in labor law (May 2022) (Norwegian Only)
00.00.0000

Den generelle adgangen til midlertidig ansettelse etter arbeidsmiljøloven § 14-9 annet ledd bokstav f er opphevet

Den generelle adgangen til midlertidig ansettelse etter aml. § 14-9 (2) bokstav f er opphevet fra og med 1. juli 2022. Alle avtaler om midlertidige ansettelser etter dette vil måtte ha hjemmel i en av de øvrige grunnlagene for midlertidig ansettelse i § 14-9. Endringen er særlig begrunnet med at den generelle adgangen til midlertidig ansettelse strider mot arbeidsmiljølovens sentrale prinsipp om fast ansettelse, og skal poengtere at midlertidige ansettelser kun skal benyttes for å dekke midlertidige behov.

 

Endringer i Hjemmekontorforskriften med virkning fra 1. juli 2022

Regjeringen har vedtatt endringer i hjemmekontorforskriften som trer i kraft fra 1. juli 2022. De viktigste endringene er som følger:

  • En klargjøring av forskriftens virkeområde; forskriften gjelder ikke ved kortvarig eller sporadisk arbeid fra eget hjem
  • Arbeidsmiljølovens arbeidstidsregler vil gjelde for hjemearbeid på lik linje med arbeid fra arbeidsplassen
  • Det gjøres (et snevert) unntak fra kravet om skriftlig avtale om hjemmearbeid
  • Arbeidstilsynet gis myndighet til å føre tilsyn med virksomheten om de blant annet har hjemmekontoravtaler på plass
  • Arbeidsgivers ansvar for å sikre et forsvarlig fysisk og psykisk arbeidsmiljø gjelder også for arbeid på hjemmekontor. Det er opp til hver enkelt virksomhet å avgjøre om det skal gis nødvendig arbeidsutstyr til arbeidstakere som jobber på hjemmekontor og om eventuelt øvrige kostnader skal dekkes


Les mer om de konkrete endringene på Regjeringens nettsider:

https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/nye-regler-for-hjemmekontor/id2904727/

 


Søksmålsrett for fagforeninger om ulovlig innleie i kraft fra 1. juli 2022

Det er besluttet et nytt femte ledd i arbeidsmiljøloven § 17-1, som gir fagforeninger med medlemmer i en virksomhet som har leid inn arbeidstaker fra bemanningsforetak søksmålsrett i eget navn om lovligheten av innleien.

 

Regjeringen foreslår strengere regler for innleie

Regjeringen har anbefalt et forbud mot innleie fra bemanningsforetak på byggeplasser i Oslo, Viken og tidligere Vestfold.

I tillegg foreslås flere forslag om generelle endringer i innleiereglene i arbeidsmiljøloven:

  • Oppheve adgangen til innleie ved arbeid av midlertidig karakter (typisk benyttet ved prosjektarbeid og sesongmessige svingninger)
  • Gi innleide flere rettigheter, eksempelvis utvide retten til å bli fast ansatt etter en viss tid som innleid til å gjelde flere tilfeller og korte ned tiden før rettigheten inntreffer
  • Innføre en godkjenningsordning
  • Tydeliggjøre grensen mellom innleie og entreprise. Innstramminger av innleieregelverket kan innebære økt risiko for omgåelser der innleie betegnes som entreprise eller bemanningsentreprise og loven bør derfor tydeliggjøres
  • Maksimal varighet for sammenhengende innleie foreslås redusert fra tre og fire år til to år. Dette foreslås utvidet til å gjelde også ved innleie etter avtale med tillitsvalgte
  • Regjeringen inviterer også til å vurdere andre tiltak som vil begrense adgangen til bruk av innleie

Dersom forslagene vedtas vil dette ramme bemanningsbransjen hardt og redusere fleksibiliteten for en stor andel virksomheter. Endringene hadde høringsfrist 19.04.2022.

 

Regjeringen foreslår utvidede rettigheter for deltidsansatte og strengere regler for adgangen til å ansette deltid – “Heltid som hovedregel i arbeidslivet”


Regjeringen har foreslått følgende:

  1. At arbeidsgiver dokumenterer behovet for deltid og drøfter behovet med tillitsvalgte før deltidsansettelser (en utvidelse av drøftingsplikten etter aml. § 14-1 (a))
  2. At Arbeidstilsynet gis myndighet til å følge opp at dokumentasjons- og drøftingsplikten i (1) overholdes
  3. At fortrinnsretten utvides til gjelde ved innleie, bruk av ekstravakter og tilkallingsvikarer
Do you want to receive news and invitations from us? Sign up for our newsletter here.