RINGERIKSBANEN OG E16 – FELLESPROSJEKTET – VEDTATT REGULERINGSPLAN
Skrevet av: Advokatfullmektig Håkon Steimler

Reguleringsplan

Fredag 27.  mars 2020 vedtok Kommunal- og moderniseringsdepartementet den statlige reguleringsplanen for Ringeriksbanen og nye E16 fra Høgkastet sør for Sundvollen til Hønefoss. Planforslaget ble fremlagt for departementet den 20. mai 2019, og det inneholdt flere alternative trasévalg. Det har derfor lenge vært knyttet spenning til hvilke alternativer departementet ville gå for. Planen er vedtatt som statlig reguleringsplan, og det betyr at den ikke kan påklages. Vei- og jernbanetraséen er derfor endelig avklart.
 

 

Inngrep på eiendom

Da reguleringsplanen er endelig vedtatt uten ytterligere klagemuligheter, er den rettslig bindende for alle berørte eiendommer. Grunneiere vil sannsynligvis måtte avstå eiendom til det offentlige dersom vei- eller banetraséen er regulert over deres eiendom. Det kan gjelde hele eller kun en del av eiendommen. På Bane NOR sine nettsider ligger det kart som viser hvem som er berørt av tiltaket.

 

Avståelsen kan skje på to alternative måter. Enten inngås det en avtale om frivillig salg av eiendommen. Dersom en grunneier motsetter seg en frivillig avtale, vil reguleringsplanen i de aller fleste tilfeller gi Bane NOR og Statens vegvesen rett til å ekspropriere eiendommen fra grunneieren, noe som vil si at eiendommen blir tatt med tvang mot erstatning.

 

Dersom eiendommen skal eksproprieres fra grunneier, har grunneier krav på å få dekket sine kostnader til juridisk bistand. Dette gjelder enten grunneier er privatperson eller næringsdrivende. Normalt vil også Bane NOR og Statens vegvesen dekke slike kostnader i forbindelse med forhandlinger om en frivillig avtale om kjøp av eiendommen. Bane NOR og Statens vegvesen vil trolig kontakte den enkelte grunneier for å starte forhandlinger innen kort tid.

 

Vår anbefaling

Når endelig reguleringsplan foreligger, vil utbygger raskt gå i gang med å forsøke å fremforhandle avtaler om frivillig salg av eiendommen. Vi i Svensson Nøkleby Advokatfirma anbefaler alle grunneiere å være tidlig ute med å søke bistand fra erfarne rådgivere i ekspropriasjonssaker. Slik kan man sikre seg en avtale som ivaretar egne rettigheter på best mulig måte.


Hvordan kan Svensson Nøkleby hjelpe deg?

Advokatene i Svensson Nøkleby har lang erfaring med å bistå grunneiere av privat grunn, næringseiendom og landbrukseiendom. Vi kan hjelpe deg i saker om ekspropriasjon og eiendomserverv, både i forhandlinger om frivillige avtaler, og i saker for retten om utmåling av erstatning (skjønnssaker). Vi undersøker helt innledningsvis om utbyggeren dekker dine kostnader til juridisk bistand, slik at du får kontroll på dette.

 

Ta gjerne kontakt med våre kontaktpersoner for en uforpliktende prat om din situasjon!

Kontaktpersoner:
Petter Holmen (advokat/partner)
Thor Einar Kristiansen (advokat/partner)
Håkon Steimler (advokatfullmektig)

Vil du motta nyheter og invitasjoner fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev her.