Har du husket å endre testamentet ditt?

For ett år siden fikk vi ny arvelov i Norge, og med den kom det flere endringer. Les mer gjerne mer om dette i våre tidligere artikler:
Ny lov om arv og dødsboskifte
Ny arvelov like rundt hjørnet
Ny lov om arv og dødsboskifte fra 1. januar 2021

Livsarvingenes såkalte pliktdelsarv er økt til 15 G (G = folketrygdens grunnbeløp). Det er ikke lenger forbud mot å gjøre disposisjoner som overstiger livsarvingenes pliktdelsarv, sammenholdt med den delen av formuen du fritt kan testamentere over. Det vil si at det for eksempel er mulig å testamentere bort bolig til en av livsarvingene. Du kan også bestemme at én eller flere av livsarvingene skal få arven utbetalt i kontanter.

 

Den nye arveloven hadde overgangsregler som ga alle ett år på seg til å endre testamentet hvis det ikke var i overensstemmelse med de nye pliktdelsreglene. Det vil si at om du hadde et testament som begrenset livsarving(er) sin arv til den gamle beløpsgrensen – kr 1 000 000 – ville denne disposisjonen være gyldig og tolkes i henhold til arveloven av 1972 om du gikk bort i løpet av 2021.

 

Kalenderen viser nå 2022, og overgangsreglene gjelder ikke lenger. Det vil si at bestemmelser i testamentet som strider mot de nye pliktdelsreglene, vil være ugyldige. I enkelte tilfeller vil det føre til at livsarvingen mottar 15 G i stedet for kr 1 000 000. I ytterste konsekvens kan de nye reglene føre til at hele testamentet er ugyldig og bortfaller.

 

Vi anbefaler derfor at du tar en titt på ditt testament. Hvis du ønsker hjelp, er du velkommen til å ta kontakt med våre eksperter innen arverett:

 

Advokat/partner Halvor Storskogen  Advokat Karina Johnsen
Advokat/partner Hans V. Haug  Advokatfullmektig Nina Stenbro Kvinnegard         
                           

                
                               


 
Vil du motta nyheter og invitasjoner fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Kontaktperson